Surdejskursus

Bag et luftigt surdejsbrød

Hvad er et surdejskursus?

Et surdejskursus har naturligt nok fokus på surdej, som er en utroligt alsidig type dej, der i dag anvendes i mange forskellige slags brød og kager. Surdejen har eksisteret i årevis, men vandt for alvor igen frem under COVID-19 pandemien, hvor flere og flere kastede sig ud i disciplinen, fordi tiden pludselig var til at passe og pleje en dej.

En surdej er i bund og grund bare en dej, der består af forskellige typer mel og noget lunkent vand. Ved den rette temperatur vil der opstå en fermenteringsproces, som for dejen til at vokse og udvikle sig. Når surdejen er klar til brug, så vil den kunne bruges i bagværk og f.eks. som supplement i en gærdej. Hvis man har 200 gram surdej, så bruger man f.eks. 100 gram til at bage boller og bliver ved med at holde den resterende del af surdejen i live, så den igen kan vokse sig større.

Surdejen virker som hævemiddel i dejen og en tommelfingerregel siger at 100 gram surdej svarer til 12-15 gram gær. Udover at få dejen til at hæve flot, så skaber surdejen en fantastisk luft i brødet, en lækker krumme og en let syrlig smag, som klæder mange former for bagværk. Surdej er specielt populært at bruge i gærdeje f.eks. til boller, brød og pizza.

På et surdejskursus vil du lære alt om ovenstående proces, altså lige fra det at skabe en velfungerende surdej og til at anvende den i sit bagværk. Du vil få masser af tips og tricks til hvilket brød du kan bage med surdej og hvad du skal være opmærksom på, når du anvender surdej, f.eks. ift. æltning, bagetid, temperatur, hævning, smag og meget mere.

Surdejskurser Danmark

Hvad koster det at deltage i et surdejskursus?

Prisen for at deltage i et surdejskursus vil typisk være 1.000 til 1.500 kr. per person. Dette vil som oftest være for et kursus, der varer i 4-5 timer. Prisen for surdejskurser kan dog variere meget, fordi man faktorer spiller ind, såsom:

  • Underviseren
  • Niveauet på kurset – begynder, let øvet, øvet, ekspert etc.
  • Længden på kurset
  • Hvor i landet kurset foregår

Man får rigtig meget for pengene ved et surdejskursus, fordi man får så meget viden, som man kan tage med sig hjem og bruge i sit eget køkken i mange år fremover.

Skal man være god for at deltage i et surdejskursus?

Det generelle svar er nej. Vi anbefaler selvfølgelig at man har en vis interesse for surdej og måske har prøvet lidt kræfter med surdejsbagning. Det kan også være at man bare har læst og hørt meget om surdej, men ikke er noget til den praktiske del endnu.

Dette kan i sig selv være rigelig forudsætning for at deltage i surdejskurser. Det er ved langt de fleste kurser ikke et krav at man har stor erfaring med surdej, tværtimod, men lidt kendskab skader til bagedisciplinen skader naturligvis ikke. Hvis du ved lidt om surdej inden kurset, så vil de udbytte højest sandsynligt blot blive endnu større.