En genvej når bageren er i tvivl

Bageordbog

Vi har forsøgt at lave et værktøj til de situationer, hvor du står med en opskrift eller et bageprojekt som skaber en smule tvivl. Her finder du alverdens forklaringer på bagerelaterede ord – og vi opdaterer hele tiden listen med nye ord. Vi håber at bageordbogen kan hjælpe dig.

Bageordbog med svar på dine bagespørgsmål
A
Amber chokolade

Amber chokolade er let karamelliseret hvid chokolade som har en karakteristisk smag, der kombinerer den milde chokoladesmag med en smule karamel.

Autolyse

En hvileperiode, hvor mel og vand blandes og får lov at stå, så gluten udvikles naturligt uden æltning.

B
Baguette

Traditionelle, franske brød med en lang og smal form, der har en sprød skorpe og en luftig, elastisk krumme. Baguettes er især gode til sandwich eller som brød til f.eks. tapas.

Bain-marie

En teknik, hvor en skål med ingredienser placeres over eller i en gryde med varmt vand for nænsom opvarmning, fx til chokolade eller creme.

Blanchere

En teknik hvor man koger ingredienser kortvarigt og derefter køler dem hurtigt ned i isvand, ofte brugt til mandler for at fjerne skindet.

Blindbagning

At forbage en tærtebund uden fyld for at sikre, at den bliver sprød og ikke gennemblødes af fyldet.

Blondie

En blondie er en hvid eller lys udgave af en brownie. En blondie har samme konsistens som en brownie, men laves på hvid chokolade og vaniljesukker, hvor brownien laves på lys/mørk chokolade og kakao.

Brioche

Brioche er en fransk bolle, som kendetegnes ved at den bages med store mængder smør og æg. Brioche boller er meget lette og lufte, hvilket især gør dem gode til f.eks. burgere. Brioche dej kan desuden kendes på den lidt gule farve som bollen får.

Brownie

En brownie er en kompakt kage med et sprødt ydre og et blødt indre. Kagen er desuden karakteriseret af sin tunge chokolade smag. Brownies serveres ofte som små firkanter eller bruges som bund i kager.

Brunkage

En brunkage er en traditionel, dansk småkage, der er kendt for sin brune farve og sprødhed. Brunkager er krydrede med kanel, kardemomme og ingefær og kan indeholde hakkede mandler. Brunkager bages som oftest til jul.

Brunsviger

Brunsvigeren er en fynsk klassiker. Kagedejen består af en lang  række basisvarer såsom mælk, gær, smør, æg, sukker, mel og salt. Fyldet oven på brunsvigeren indeholder brun farin, smør og kanel – og der skal endelig rigeligt med fyld på, da en brunsviger er bedst godt snasket.

Butterdej

En flerlagsdej lavet ved at folde smør ind i dejen flere gange, hvilket giver en sprød og flagerig tekstur ved bagning.

Brødforstøvning

At sprøjte vand i ovnen under bagning af brød for at skabe en sprød skorpe.

C
Cheesecake

En cheesecake består af en bund som laves af knuste kiks eller cookies. Herefter kommer flødeostecremen, som laves på æg, sukker/vanilje og flødeost. En cheesecake kan toppes med forskellige ting eks. frugtgele og/eller frisk frugt. Cheesecaken har den fordel, at den kan serveres ubagt.

Choux-dej

En fransk dej, der bruges til at lave eclairs og profiteroles. Dejen pustes op ved bagning og fyldes ofte med creme eller flødeskum.

Christianshavnerkage

En Christianshavnerkage er lidt af en klassiker, som kommer i mange forskellige former. Den klassiske version består af en nøddebund, der toppes med en luftig bærskum og friske bær.

Ciabatta

Et italiensk hvidt brød, der er præget af sin rustikke, porøse skorpe og en blød, luftig krumme. Ciabatta er ideel til panini og bruschetta.

Citrontærte

Citrontærten er for alvor blevet populær i de senere år. Den laves af en sprød mørdejsbund med høje kanter, hvori der fyldes en syrlig citroncreme. Denne toppes med marengs, som brændes på toppen.

Cremelinse

Cremelinser består af en mørdejsbund med bølget kant, som er fyldt med vanlijecreme. Du kan pifte den sprøde mørdejsbund op med hindbærsyltetøj eller en anden marmelade alt efter præference.

Crème pâtissière

En tyk vaniljecreme, der ofte bruges som fyld i kager, tærter eller wienerbrød.

Croissant

Et ikonisk, fransk wienerbrød lavet af flakey, butterdej, der bages til en gyldenbrun farve. Croissanter er kendt for deres mange lag, typisk 28. Croissanter serveres ofte til morgenmad eller som en delikat, sød godbid evt. fyldt med chokolade eller creme.

Croquembouche

Croquembouche stammer fra Frankrig, hvor den typisk laves til festlige anledninger. Det består af et tårn af vandbakkelser i kugleform, som kan være fyldt med en creme.

Cupcake

En cupcake er en portionskage som bages i enten en fast form eller en papirsform. Den toppes typisk med frosting f.eks. af smørcreme eller glasur.

D
Dagmartærte

Dagmartærten minder meget om smørkagen. Dagmartærten består af wienerdej, hvorimod smørkagen er lavet på almindelig gærdej. En dagmartærte fyldes med remonce og vaniljecreme, og så pyntes den med glasur på toppen.

Dag og nat

Dag og nat er en klassisk kage. Den består af en mørdejsbund, hvorpå der smøres et lag hindbærmarmelade. Herefter kommer et lag creme og efterfølgende en linsedej. På toppen er halvdelen af kagen dækket med hvid glasur og den anden halvdel brun glasur. Deraf navnet dag og nat.

Deglace

En teknik, hvor man opløser karamelliserede sukkerstoffer på en pande ved at tilsætte væske som vand, vin eller fond.

Donuts

En donut kendes i dens klassiske form som en friturestegt “kage” der har et hul i midten. Donuts laves dog i dag i mange former, heriblandt nogle som i stedet for et hul i midten, er fyldt med en creme og pyntet på toppen.

Drip cake

En drip cake er en kage med et drypagtigt udtryk. Dette udtryk skabes ved at man sprøjter en ganache på kanten af kagen og lader den løbe ned langs siden. Konsistensen er her meget vigtig, så ganachen stopper med at løbe inden den når bunden af kagen.

Drømmekage

Kagemassen i en drømmekage består af en lang række basisvarer herunder sukker, æg, hvedemel, vaniljesukker, mælk, smør og bagepulver. Toppingen består af kokosmel, brun farin, smør og mælk. Drømmekagen er dejlig luftig og som navnet antyder, smager det som en drøm.

Dulche de leche

Dulche de leche er en cremet karamel som laves på kondenseret mælk. Den kondenserede mælk koges i en lukket beholder i cirka 4 timer, hvorefter den bliver til den lækre karamel.

E
Eclair

En eclair er en aflang kage lavet af to aflange stykker vandbakkelse. Mellem de to stykker vandbakkelse finder man en creme, som ofte vil være en vaniljecreme, men også kan være med den smag man har lyst til. Til sidst toppes en eclair med glasur.

Emulsion

En blanding af to ingredienser, der normalt ikke blander sig, såsom olie og vand, fx i mayonnaise eller smørcreme.

F
Fastelavnsbolle

Fastelavnsboller spises omkring fastelavn i slutningen af februar. Fastelavnsboller kommer efterhånden i mange former, men der er primært to klassikere: en gammeldags med creme og en med fløde. Den gammeldags fastelavnsbolle er en luftig bolle med en vaniljecreme eller remonce inden i. Den lidt nyere fastelavnsbolle består af en wienerbrødsbolle, der er skåret over og fyldt med fløde, creme og marmelade.

Fault line kage

En fault line kage dækker over en bestemt måde at dekorere sin kage på. De handler om at skabe en illusion af at der en revne i kagen, hvorigennem man kan se kagens indre. Fault line illusionen skabes som oftest med smørcreme.

Feuilletine

Feuilletine er små sprøde flager af crêpes. Feuilletine bruges ofte i bunde, f.eks. på samme måde som man ville bruge cornflakes.

Flødebolle

En flødebolle består af en bund, typisk en vaffel- eller marcipanbund, som er toppet med en creme af æggehvider og sukker. Den overtrækkes efterfølgende med chokolade. Cremen kan være helt klassisk, men kan også indeholde den smag du ønsker, f.eks. hindbær eller lakrids.

Foccacia

Et italiensk flad brød, der er kendetegnet ved sin olivenolie-indsmurte overflade, drysset med salt og krydderurter som rosmarin og timian. Foccacia er især godt til sandwich, tapas eller som tilbehør til aftensmad.

Fodring af surdej

En proces, hvor man tilsætter mel og vand til surdejen for at aktivere gæren og holde kulturen i live.

Fondant

Fondant bruges som overtræk eller til at lave dekoration til kage. Fondant er en meget sød masse, som er formbar. Den laves ved at smelte skumfiduser, som herefter “æltes” med flormelis.

G
Ganache

En ganache er en chokoladecreme som ofte bruges i kager eller som dekoration på kager, f.eks. til overtræk. Cremen laves på chokolade, fløde og smør.

Gateau marcel

Gateau marcel er den ultimative kage for chokoladeelskere. Kagen består af chokolademousse på to forskellige måder. Den første halvdel chokolademousse bages i ovnen og den anden halvdel sættes på køl. Slutteligt kombineres de to til en himmelsk chokoladekage, der kan pyntes med chokoladedrys, chokoladekugler eller noget helt tredje.

Glaze

Glaze bruges til overtræk af moussekager. For at få et optimalt resultat og en spejlblank overflade, skal glazen hældes over kagen når denne er frossen. En glaze består typisk af hvid chokolade, glukosesirup, sukker, sødmælk og husblas.

Gluten

Et protein, der findes i hvede, og som giver dejen elasticitet og struktur, når det udvikles under æltning.

Glutenfrit brød

Glutenfrit brød er brød bagt uden de traditionelle meltyper som hvede, rug og byg, der indeholder gluten. I stedet bruges der typisk majsmel, rismel, boghvedemel, hirsemel, sorghummel eller (glutenfri) havremel. Til glutenfrit brød bruges der alternative bagemetoder, fx Strukturmetoden®, for at få en god struktur og luft i brødet.

Gulerodskage

En gulerodskage er en klassisk kage, der indeholder gulerod i dejen. Typisk kan en gulerodskage laves som en bradepandekage. Det er en lækker og svampet kage, som toppes med en ostecreme, der laves med flødeost, smør, flormelis og lidt citron.

Gåsebryst

Et gåsebryst er en flødekage, der er baseret på en lagkage- eller butterdejsbund, som toppes med syltetøj og fløde/creme. Fløden overtrækkes med et tyndt lag marcipan.

H
Havregrynskugle

Havregrynskugler forbindes af mange med jul og kan siges at være en slags konfekt. Havregrynskuglen består primært af havregryn, smør, flormelis og kakao. Man vil desuden ofte se at havregrynskugler rulles i kokos.

Hindbærsnitte

En hindbærsnitte er en klassisk kage, som består af to sprøde og tynde stykker mørdej (3-5 mm). Mellem de to stykker mørdej finder man et lag af hindbærmarmelade. Hindbærsnitten toppes med glasur og krymmel (eller fryssetørrede hindbær).

Husblas

Husblas er fremstillet af gelatine og anvendes som middel til at få forskellige konsistenser til at stivne. Det kan f.eks. bruges i geléer, budding, mousse og lignende. Husblas skal først udblødes i vand og derefter smeltes over vandbad for at man undgår at den klumper.

Hydrering

Forholdet mellem vand og mel i en dej, som har indflydelse på tekstur, hævning og bagning af brød.

I
Icing

En glat glasur, der bruges til at dekorere småkager eller kager.

Isomalt

Isomalt er en sukkerestatning som er velegnet til at lave pynt og dekorationer til kager. Isomalt smager som sukker, men karamelliserer og krystalliserer ikke. Du kan blandt andet bruge isomalt til at blæse sukkerkugler med.

J
Jordbærtærte

Jordbærtærten består af en tærtebund, mazarinfyld, konditorcreme og toppes med jordbærgele og friske jordbær. Jordbærtærten er allerbedst om sommeren, når der er sæson for danske jordbær.

Jødekage

En jødisk-inspireret småkage, der ofte bages til jul. Jødekagen er lavet med smør, sukker, vanilje og kanel. Jødekager har en karakteristisk kanelsmag, en sprød tekstur og toppes gerne med kanelsukker.

K
Kajkage

Kajkagen skal forestille en frø, og er kendetegnet ved sit grønne marcipanovertræk, de to glasurøjne og snittet i marcipanen, der skal forestille en mund. Inde bag marcipanen er et lyserødt cremefyld, alt sammen oven på en makronlignende bund.

Kartoffelkage

En kartoffelkage er en dansk klassiker, som har fået sit navn, fordi at det skal ligne en kartoffel med jord på. Den består af en bund af vandbakkelse, flødeskum og overtræk af marcipan, som drysses med kakaopulver, så den får det karakteristiske udseende.

Koldhævet dej

Koldhævning går ud på at man lader sin dej hæve i køleskabet. Dette gøres ofte natten over, så dejen er klar om morgenen. Dejen kræver mindre gær, da man giver den længere tid til at udvikle sig. Koldhævningen er også med til at give brødet en bedre smag, struktur og længere holdbarhed. Alle deje med gær kan i princippet koldhæves.

Konfekt

Små, søde delikatesser lavet af ingredienser som marcipan, chokolade og nougat. Konfekt fremstilles ofte i små bidder og dekoreres smukt, typisk serveret ved særlige lejligheder som jul.

Kransekage

Kransekagen er en klassiker, der ofte kommer frem til særlige lejligheder såsom nytår. Kagen består af flormelis, marcipan og æggehvide. Kransekagen pyntes slutteligt med hvid glasur.

Kringle

En populær, flettet eller rundt bagværk med fyld af remonce, nødder, marcipan eller syltetøj. Kringlen er ofte glaseret med sukker eller glasur efter bagning.

Krystallisering

Når sukker danner faste krystaller, ofte uønsket i processer som fremstilling af karameller eller sirup.

L
Lagkage

En lagkage er som navnet nok antyder, en kage der er bygget op af flere lag. Disse lag vil typisk skifte mellem bund og creme, marmelade eller mousse.

Lemon curd

Du kender måske lemon curd fra en citrontærte. Det er nemlig en syrlig creme med citronsmag, som stammer fra England. Curds kan generelt laves med mange forskellige frugter såsom lime, appelsin, grape og mandarin.

M
Macarons

Macarons er franske makroner, som består af en top og en bund med et lag creme i mellem. Macarons er særligt kendt for deres mange farver. Macarons består primært af mandelmel, sukker, flormelis og æggehvider.

Marcipan

Marcipan er en masse lavet af mandler og sukker. Det er en klassisk ingrediens i mange kager og bunde. Derudover bruges marcipan også til dekoration af kager, samt overtræk.

Marmorkage

En marmorkage kendetegnes ved dens marmorlignende snit, som skabes ved at man forsigtigt blander en lys vaniljedej med en mørk chokoladedej.

Marengs

Marengs er en blød og luftig skum, som i dens klassiske form består af æggehvider og sukker, der piskes sammen. Marengs bruges i mange kager og kan også bages i ovnen, hvorved den bliver helt sprød.

Medalje

En medalje er en flødekage, der består af to runde og sprøde lag mørdej. Mellem disse findes både flødeskum og kagecreme. Kagen pyntes typisk med hvid glasur og eventuelt et jordbærd eller et stykke gelé.

N
Napoleonshat

En napoleonshat er en traditionel kage af mørdej, der laves i en pyramide lignende form og fyldes med marcipan. Bunden dyppes i mørk chokolade. Kagen har sit navn efter Napoleon og formen er inspireret at den hat han bar.

Nürnbergsnitte

En Nürnbergsnitte er tæt beslægtet med hindbærsnitten. Det er dog lidt af en luksusudgave, da den indeholder alt hvad en klassisk hindbærsnitte gør, men også lige får et lag smørcreme og overtrækkes med chokoladebeklædt marcipan.

O
Othellolagkage

Othellolagkagen er lidt af en klassiker, som er elsket af mange. Kagen består i sin klassiske form af makronbunde, kagecreme, flødeskum, syltetøj og marcipan. Navnet har også klassisk oprindelse og stammer fra Shakespeares berømte teaterstykke, Othello.

Overgæring

Når en dej hæver for længe, og gærens aktivitet aftager, hvilket kan føre til et fladt og surt brød.

P
Pain au chocolat

En Pain au chocolat minder meget om en croissant, men er lidt anderledes i form og så indeholder den chokolade. Den er lavet på samme type wienerbrødsdej som en croissant og er ligeledes kendetegnet ved de mange lag i dejen. Derudover er den fyldt med to aflange stykker mørk chokolade, som går hele vejen igennem brødet.

Pastafarve

Pastafarve er en kraftig madfarve, som er noget stærkere og mere drøj i brug end frugtfarve. Pastafarve er lavet på vand, glycerin og majssirup, samt syntetisk farve. En stor fordel ved pastafarve er at det ikke ændrer på konsistensen af det du farver. Det er især godt til at farve dej, smørcreme, fondant og marcipan.

Pebernødder

Pebernødder er små, krydrede småkager traditionelt bagt i Danmark og Holland omkring juletiden. Pebernødder er små, runde kugler med en aromatisk smag af kanel, kardemomme, nelliker og peber.

Pizzasnegl

En spiralformet bolle lavet af pizzadej, der er fyldt med tomatsauce, ost og fyld som skinke eller pepperoni, og derefter rullet op og bagt. Populært som snack eller madpakke.

Profiteroles

Profiteroles er en fransk kage og dessert lavet på vandbakkelser. Mellem de to stykker vandbakkelse er en profiteroles fyldt med enten vaniljeis eller creme og nogle gange også sødet flødeskum. Til sidst toppes den med en chokoladesauce.

Pølsehorn

En bagt snack, hvor en pølse er pakket ind i dej og bagt. Ofte serveret som en let snack eller til fødselsdage og madpakker.

Q
R
Rice crispies

Rice crispies kendes også som puffede ris og er i navnets forstand, ris, der er puffede. Man steget ris i en lille smule olie, hvilket for dem til at puffe lidt ligesom popcorn. Puffede ris anvendes ofte i kage, f.eks. til bunde.

Roulade

En roulade er en kage, der er rullet med en creme, marmelade eller is. Når den tynde kage kommer ud af ovnen, afkøles den kort, hvorefter cremen kommes på og kagen rulles så den får sit karakteristiske udtryk.

Royal icing

Royal icing er en glasur, der modsat den klassiske glasur, stivner hårdere op fordi den er lavet på æggehvider. Royal icing laves af æggehvider, flormelis og evt. lime/citronsaft. Det er især godt til dekoration og pynt af kager, småkager, kransekage mm.

Ruby chokolade

Ruby chokolade er den fjerde type chokolade – du kender nok de tre andre: lys, mørk og hvid. Ruby chokolade har fået sit navn efter den lyserøde farve som det har. Farven er helt naturlig da den stammer fra en bestemt type kakaobønne. Ruby chokoladen har en karakteristisk smag af bær, sødme og på samme tid lidt syrlighed.

S
Smørcreme

Smørcreme består, som navnet nok afslører, primært af smør. Smøren piskes luftig og blandes med flormelis og vaniljesukker. Man kan desuden tilføje den smag/ingrediens man har lyst til afhængigt af hvilken smag man ønsker – f.eks. kakao eller citron. Den luftige creme kan bruges som frosting, men anvendes også ofte som lag i kager.

Sprøjteteknik

En dekorationsteknik, hvor en sprøjtepose bruges til at forme smørcreme eller dej i dekorative mønstre.

Strukturmetoden®

Strukturmetoden® er en metode til glutenfri gærdejsbrød, som giver luftige, sammenhængende og velsmagende brød uden glutenholdige melsorter. Strukturmetoden® giver en forståelse for, hvad der er vigtigt, når du bager brød uden gluten.

Studenterbrød

Et studenterbrød kombinerer hindbærsnitten og romkuglen. Man har således dejbunden med hindbærsyltetøj, samt glasur og krymmel på toppen, som man kender det fra hindbærsnitten. Derimellem har man en trøffelblanding lig den man finder i romkugler.

Surdej

Surdej består i al sin enkelhed af mel og vand. Det skal have lov til at stå i et lukket glas og jævnligt fodres med ekstra mel. I løbet af denne proces dannes mælkesyrebakterier og gærceller. Derfor kan surdejen bruges som erstatning for gær når du bager og den giver dit brød en let syrlig smag, samt en utrolig lækker og elastisk krumme.

T
Talkage

En talkage er en kage lavet på en klassisk bradepandekage eller en brownie. Kagen udformes som et tal og toppes med alverdens pynt. Talkager er især blevet populære i forbindelse med fødselsdage, fordi de kan formes efter fødselarens alder.

Temperering

Vi taler typisk om temperering i forbindelse med chokolade når det gælder bagning. Temperering handler om at kontrollere krystaliseringen i chokoladens fedstoffer så de kan hærdes. Udføres tempereringen korrekt vil man få en ensartet og blank chokolade med et godt knæk.

Læs også: Guide til perfekt chokoladetemperering

Toscatærte

En toscatærte er en kage med en mazarin-lignende bund, som toppes med en kombination af karamel og nødder.

Tuilles

Tuilles er en helt tynd og sprød småkage, som typisk bruges som dekoration på diverse kager.

U
V
Vandbakkelse

En vandbakkelse er en sprød og luftig skal, som oftes bruges i bagning, hvor den fyldes med creme, kompot, syltetøj eller lignende. Vandbakkelser kan f.eks. bruges til at lave en kagemand, men også til at lave en fastelavnsbolle med flødeskum som man kender den fra bageren.

Vaniljekrans

En vaniljekrans er en småkage, som særligt forbindes med jul. Den har naturligvis smag af vanilje og er nemt genkendelig på formen; en cirkel med hul i midten.

W
Walesstang

En aflang kage, der er lavet af en kombination af choux-dej og flødeskum eller kagecreme, ofte pyntet med glasur, nødder og variationer af frugt. Walesstangen er kendt for sin lette og luftige konsistens og serveres som en lækker dessert.

Wienerbrød

Wienerbrød består af en gærdej hvori man indruller smør (fedtstof). Wienerbrød er karakteriseret af de mange lag, som skabes ved at dejen skiftevis rulles ud med smør og foldes tre gange, så man efter tre fold og udrulninger får 3x3x3 (27) lag. Wienerbrød fyldes typisk med remonce eller creme, hvorved det bliver til de klassiske kager vi kender fra danske bagere.

X
Y
Ymerkage

En ymerkage er en klassisk bradepandekage, der som navnet nok afslører, indeholder ymer. Den er kendt for at være svampet og på ingen måde tør. Den er meget nem at lave og krydres ofte med vaniljesukker og kanel.

Z
Zebrakage

En zebrakage minder meget om en marmorkage, hvor man blander en lys vaniljedej med en mørkere chokoladedej. Når man skal bage kagen, så en ring af lys og mørk dej i midten af sin form. Dette vil skabe ringe i kagen, som giver det karakteristike snit med zebrastriber.

Æ
Æblekage

En æblekage består mest af alt, af æblegrød. Den laves gerne i lag, hvor man skiftevis har æblegrød og knuste markoner. Til sidst toppes den med flødeskum.

Æbleskiver

Runde, pandestegte boller, der typisk er lavet af en dej baseret på mel, æg og mælk. De steges i en speciel æbleskivepande og serveres ofte med flormelis og syltetøj, særligt i juletiden.

Æltning

At bearbejde en dej med hænderne eller en maskine for at udvikle gluten og skabe en elastisk konsistens.

Ø
Å

Den store bageordbog

Vi vil lave Danmarks bedste ordbog. Det skal være stedet hvor bagere, uanset niveau, kan søge svar på spørgsmål om brød, kager, ingredienser, bagemetoder og meget mere. Hvis du er hoppet ud i bagningens verden, så vil du helt sikkert støde på begreber og ord, som du måske ikke lige er helt sikker på betydningen af – der håber vi at bageordbogen kan være din redning!

Bageordbogen er hele tiden under udvikling og vi tilføjer løbende mere indhold til den. Hvis du synes du mangler noget i den, så er du altid meget velkommen til at kontakte os. Indbakken er altid åben for nye tilføjelser til bageordbogen.

Bliv en del af vores bagefælleskab

Bliv en del af vores store bagefællesskab!
Det koster dig ikke en krone, tilgengæld bliver du blandt de første til at få besked om alt det nye indhold om bagning, kurser og meget mere. Du kan også se frem til eksklusive tilbud på bagekurser direkte i din indbakke – vi garanterer at det er fri for spam.

Vil du læse mere om bagefællesskabet? Så klik her.