Hvad er et surdejskursus?
Et surdejskursus har naturligt nok fokus på surdej, som er en utroligt alsidig type dej, der i dag anvendes i mange forskellige slags brød og kager. Surdejen har eksisteret i årevis, men vandt for alvor igen frem under COVID-19 pandemien, hvor flere og flere kastede sig ud i disciplinen, fordi tiden pludselig var til at passe og pleje en dej.
En surdej er i bund og grund bare en dej, der består af forskellige typer mel og noget lunkent vand. Ved den rette temperatur vil der opstå en fermenteringsproces, som for dejen til at vokse og udvikle sig. Når surdejen er klar til brug, så vil den kunne bruges i bagværk og f.eks. som supplement i en gærdej. Hvis man har 200 gram surdej, så bruger man f.eks. 100 gram til at bage boller og bliver ved med at holde den resterende del af surdejen i live, så den igen kan vokse sig større.
Surdejen virker som hævemiddel i dejen og en tommelfingerregel siger at 100 gram surdej svarer til 12-15 gram gær. Udover at få dejen til at hæve flot, så skaber surdejen en fantastisk luft i brødet, en lækker krumme og en let syrlig smag, som klæder mange former for bagværk. Surdej er specielt populært at bruge i gærdeje f.eks. til boller, brød og pizza.
På et surdejskursus vil du lære alt om ovenstående proces, altså lige fra det at skabe en velfungerende surdej og til at anvende den i sit bagværk. Du vil få masser af tips og tricks til hvilket brød du kan bage med surdej og hvad du skal være opmærksom på, når du anvender surdej, f.eks. ift. æltning, bagetid, temperatur, hævning, smag og meget mere.